Parkiet
De parkiet is een drukke en speelse vogel die met andere parkieten in een volière of in een ruime kooi kan worden gehuisvest. Als deze sociale vogel alleen wordt gehouden, moet het heel veel aandacht van u krijgen.
Huisvesting
De minimale afmeting van de kooi is 40*30*50 cm. Tevens heeft de kooi horizontale spijlen, zodat de parkiet kan klimmen. Plaats de kooi op ooghoogte met minimaal één zijde tegen de muur. Bovendien mag de kooi niet in het felle zonlicht, in de tocht, boven de verwarming of voor het raam hangen of staan.
Een kooi moet minimaal drie zitstokken hebben. Bij voorkeur in verschillende dikten. Voor een goede nagelafslijting dienen de tenen tweederde van de stok te omsluiten. Een grote wilgentak als stok is ook heel goed. Deze heeft verschillende dikten wat zorgt voor de nodige voetgymnastiek. Bovendien is het slopen van de schors een leuk tijdverdrijf en nog heel gezond om op te eten. Ook een trappetje, schommel of ander speelgoed komt de parkiet ten goede.
Voeding
De basisvoeding van de parkiet bestaat uit parkietenzaad aangevuld met tien procent eivoer. Deze mengeling bevat veel vitamines en eiwitten. Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen in hun maag. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart gegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt. Sepia of een mineralensteen heeft de parkiet nodig om haar snavel te slijten en voor de kalk- en jodiumbehoeften.
Naast deze basisbehoefte eet de parkiet ook fruit en groenten of andere lekkernijen speciaal bestemd voor parkieten (natuurlijk wel met mate).Takken van een wilgen- of fruitboom zijn een leuk extraatje om bezig te blijven. Tevens goed voor de snavel.
Jonge dieren moeten altijd trosgierst op de bodem krijgen. Zeker de eerste dagen dat de parkiet bij u is, moet er ook voer op de grond liggen. Let heel goed op of de parkiet eet en drinkt uit het bakje.
Verzorging
Parkieten pellen hun zaden. De lege zaaddoppen lijken op gewoon zaad. Ververs daarom dagelijks het voer of blaas de zaaddoppen van het voer. Richtlijn is ongeveer 10 gram per dag voor een parkiet.
U kunt een badje met lauw water aan de kooi hangen of de parkiet ‘douchen’ met de plantenspuit. Liefst vroeg op de dag; dan is er genoeg tijd om de veren te drogen. Het badje mag niet blijven hangen, anders drinkt de parkiet bevuild water.
De kooi moet minimaal één keer per week geheel worden verschoond. En vergeet hierbij de zitstokjes en bakjes niet. Als bodembedekking kunt u vogelzand of een natuurlijke bedekking zoals maïskernkorrels of beukensnippers gebruiken.
Controleer regelmatig de lengte van de nagels en de bovensnavel. Als dit te lang is, kunt u het (laten) knippen.
Tam maken
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen. Als de parkiet niet meer bang is, komt het op uw hand zitten en vervolgens op uw schouder. Dit kost echter veel tijd en geduld!
Door regelmatig een rondje door de kamer te vliegen, ontwikkelt de parkiet goede spieren en wordt minder snel dik. Laat de parkiet echter nooit zonder toezicht los! Ze kunnen namelijk vernielzuchtig zijn, waardoor ze in planten, boeken, snoeren etc. kunnen bijten. Pas op voor open ramen en deuren, open haard, andere huisdieren etc. En bedek de ramen, want de parkiet vliegt naar het licht toe.
De rui
Aan het einde van de zomer als de dagen korter worden, begint de parkiet met de rui. Eerst verliest het kleine veertjes, vervolgens worden de slagpennen uit de vleugels vervangen en tot slot de staart. Dit hele proces duurt ongeveer vier weken. Om de rui te bevorderen heeft de parkiet extra eikrachtvoer en ruivitamine nodig.
Ziekten
Vogels zijn hele gevoelige dieren. Houd dagelijks in de gaten of uw parkiet zich anders gaat gedragen. Als er iets op duidt dat het dier ziek is, ga dan meteen naar uw dierenarts.
Voor meer informatie over de parkiet , verwijzen wij u naar de verschillende boeken die te verkrijgen zijn bij de bibliotheek of bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo.
Wist u dat …
- … een parkiet veel geluid maakt om te laten horen hoe hij zich voelt?
- … valkparkieten veel op de parkiet lijken qua verzorging? De valkparkiet is echter groter, heeft een kuifje en wordt ouder.
- … een parkiet de klinkers a, o en i het beste verstaat? Een naam als ‘Koko’ wordt eerder door de parkiet geïmiteerd dan ‘Remi’.
- … een parkiet eerder tam wordt als het alleen wordt gehouden in een kooi zonder spiegel of nep parkiet?
- … een parkiet meestal in de avondschemer of later op de avond de veren verzorgt? Rust stelt de vogel dan op prijs.
- … de parkiet het ‘koppie krauwen’ niet alleen lekker vindt? Het is een sociale verzorgingsregel, waarmee parkieten elkaar laten merken dat ze elkaar aardig vinden.
- … het stil in een hoekje zitten, uitstaande veren of bol zitten duidt op ziekte?
- … een te dikke parkiet een korter leven heeft dan een parkiet met een goed gewicht? U kunt voorkomen dat een parkiet te dik wordt door de vogel regelmatig los te laten vliegen.
Wetenswaardigheden
Gewicht : 40 gram
Geslachtsrijp : 5-6 maanden
Fokrijp : 10 maanden
Eieren uit : 18 dagen
Aantal eieren : 3-7 eieren
Verlaat nest na : 4-5 weken
Gem. leeftijd : 8-10 jaar
Checklist
- Gewicht: goed doorvoed en niet te dik
- Leeftijd: minimaal 6 weken
- Verenpak: strak en aaneengesloten
- Ogen: glanzend, helder en schoon
- Poten: korte nagels, geen kalkpoten en schoon
- Achterwerk: schoon en droog
- Neusdoppen: heel en droog
- Geslacht : man of pop