<div style="position:relative;padding-bottom:30%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=11"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<div style="position:relative;padding-bottom:100%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=11"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Kanarie

De kanarie is een populaire tropische vogel die als huisdier wordt gehouden vanwege de zang (alleen de mannetjes) en de mooie kleuren. Een man alleen zingt beter, maar eigenlijk stelt hij gezelschap van een vrouwtje op prijs.

Huisvesting
Deze actieve vogel heeft een kooi nodig van minimaal 50*25*45 cm met minimaal drie stokjes van 12 mm of in verschillende dikten. De kanarie houdt van een schommel, kattengras en nestmateriaal. De kooi staat het beste op een standaard of kastje in de woonkamer. In verband met tocht, direct zonlicht en de verwarming mag de kooi niet voor het raam hangen.

Voeding
Het is heel belangrijk dat de kanarie op elk moment van de dag kan eten en drinken. Ververs dagelijks het water en voer. Controleer regelmatig of er geen lege zaaddoppen op het voer liggen. Naast het gewone kanariezaad eet de kanarie een tiende deel eikrachtvoer om in goede conditie te blijven. Tijdens de rui heeft de kanarie meer eikrachtvoer en vitamines nodig. Om een rode kanarie op kleur te houden, wordt regelmatig ‘natuurlijke rode kleurstof’ aan het krachtvoer toegevoegd.

Sepia of een mineralensteen is nodig om de snavel te slijten en aan de kalkbehoefte te voorzien. Grit (gemalen schelpen) pikt de kanarie uit de bodembedekking of een apart bakje om de zaden te kunnen vermalen in de maag. De kanarie vindt het ook lekker om af en toe een klein stukje fruit of groenten te krijgen.

Verzorging
Een kanarie vindt het heerlijk om regelmatig te badderen. U kunt bij voorkeur in de ochtend een badje aan de kooi hangen of de kanarie ‘douchen’ met een plantenspuit met lauw water. Het badje mag niet blijven hangen, anders drinkt de kanarie bevuild water.

Wekelijks moet de kooi worden verschoond. Vergeet hierbij de bakjes en zitstokken niet. Als bodembedekking kunt u schelpenzand, beukensnippers of maïskernkorrels gebruiken. Als u een natuurlijke bodembedekking gebruikt, moet er grit worden verstrekt.

Te lange nagels moeten worden geknipt. Voornamelijk bij oude kanaries groeien de nagels sneller dan zij slijten. Let bij het knippen wel op het bloedvat dat in de nagel zit. Doet u dit liever niet zelf, dan kunt u hiervoor ook terecht bij de dierenarts of uw dierenspeciaalzaak.

Aandacht
Een nieuwe kanarie heeft een aantal dagen nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Meestal laat het fluiten even op zich wachten. Door de kanarie veel aandacht te geven, is het mogelijk om hem los te laten vliegen. Door het vrij rondvliegen, kan de kanarie zijn energie kwijt en blijven de spieren ontwikkeld. Blijf er echter altijd bij en pas op voor openstaande ramen en deuren, warmtebronnen en andere huisdieren. En bedek de ramen, want een kanarie is geneigd om naar het licht te vliegen.

Rui
Aan het einde van de zomer als de dagen korter worden, begint de kanarie met de rui. Eerst verliest het kleine veertjes, vervolgens worden de slagpennen uit de vleugels vervangen en tot slot de staart. Dit hele proces duurt ongeveer vier weken. Tijdens de rui mag de kanarie slechts 6-8 uur licht hebben. Daarna kunt u het beste een doek over de kooi hangen. Om de rui te bevorderen heeft de kanarie extra krachtvoer en ruivitamine nodig. Meestal zingt een kanarie niet tijdens de rui. Ook zwaarlijvigheid vermindert de zangprestaties. In het donker ziet een vogel zeer slecht. Wil de kanarie niet naar zijn kooi, zet dan al het licht uit.

Ziekten
Vogels zijn zeer kwetsbare dieren. Goede verzorging en hygiëne is heel belangrijk om de kanarie gezond te houden. Zodra de kanarie zich anders gaat gedragen, moet u direct contact opnemen met uw dierenarts.

Voor uitgebreidere informatie verwijzen wij u naar verschillende boeken over de kanarie uit de bibliotheek of bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo.

Wist u dat …

 • … een kanarieman pas begint met zingen als hij zes maanden oud is?
 • … mannetjes zingen om indruk te maken op de vrouwtjes en tegelijkertijd het territorium afbakenen?
 • … een kanarieman niet zingt door stress, zwaarlijvigheid en tijdens de rui?
 • … een kanarie meestal in de avondschemer of later op de avond de veren verzorgt?
 • … kanariemannen leren van andere mannen hoe ze moeten zingen om daarna hun eigen repertoire maken?
 • … het stil in een hoekje zitten, uitstaande veren of bol zitten duidt op niet lekker voelen?
 • … een te dikke kanarie een korter leven heeft dan een kanarie met een goed gewicht? U kunt voorkomen dat een kanarie te dik wordt door de vogel regelmatig los te laten vliegen.

Wetenswaardigheden
Gewicht:                               20 gram
Geslachtsrijp:                       5 maanden
Eieren uit na:                       14 dagen
Aantal eieren:                      3-5 eieren
Zelfstandig na:                    4-5 weken
Gem. leeftijd:                      10-13 jaar

Checklist:

 • Gewicht:                    goed doorvoed en niet te dik
 • Leeftijd:                     minimaal 6 weken
 • Verenpak:                 strak en zonder plekken,
 • Ogen:                        glanzend, helder en schoon
 • Poten:                       korte nagels, geen kalkpoten
 • Achterwerk:             schoon en droog
 • Geslacht:                  man of pop