<div style="position:relative;padding-bottom:30%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<div style="position:relative;padding-bottom:100%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Tamme rat

Tamme ratten zijn vriendelijke, schone en intelligente dieren. Ze zijn heel sociaal ten opzichte van elkaar, zelfs mannetjes onderling. Ratten leven graag in groepen. Begin met bijvoorbeeld drie ratten of neem er twee en voeg bijvoorbeeld elke 4 – 6 maanden eentje toe aan de groep om de populatie in stand te houden.

Huisvesting
Voor het houden van ratten moet de kooi minimaal 60*80*40 cm zijn. Aangezien ratten graag klimmen en klauteren is het prettig als de kooi hoog is. Werken met etages, katoenen touw, trap, wilgentakken of takken van fruitbomen vergroot het speelplezier voor de ratten.

Voeding
Het voer dat bestemd is voor ratten voldoet aan de behoefte van de rat. Rattenvoer is namelijk veelzijdiger en completer dan het algemene knaagdierenvoer. Voer zoveel als op de verpakking staat en zorg dat de ratten hun bak dagelijks leeg eten. Te veel voeren leidt ertoe dat de rat kieskeurig gaat eten en niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.

Verzorging
De kooi moet minimaal twee maal per week worden verschoond. Warm weer of meer ratten bij elkaar kunnen aanleiding zijn om de kooi vaker schoon te maken.  Door een stoffige omgeving krijgen ratten last van hun longen en gaan niezen. Op lange termijn kan dit zelfs tot chronische ademhalingsstoornissen leiden. Gebruik daarom liever geen houtvezel als bodembedekking. Beukensnippers, maïskernkorrels, gemalen stro, katoen- en papierbedding zijn goede alternatieven.

Het geven van drinkwater via een drinkfles is hygiënischer dan een bakje. Een bakje wordt snel omgegooid of zit vol met bodembedekking. Een stevig bakje wordt wel gebruikt voor het voer.

De tanden van tamme ratten groeien hun hele leven lang. Soms kan het gebeuren dat de tanden verkeerd of te weinig slijten. Uw dierenarts kan de tanden dan inkorten, zodat de rat weer kan eten.

Tam maken
De eerste dagen moet de rat wennen aan de kooi en de omgeving. Laat het zo veel mogelijk met rust. Vervolgens kunt u de rat aan uw handen en geur wennen door lekkernijen uit uw hand te geven. Na een gewenningsfase van een paar dagen kan de rat langzaam uit de kooi worden gehaald.

Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen. Ratten mogen nooit in de buik worden vastgepakt. Eventueel kunnen ratten aan de wortel van de staart worden optillen, maar meestal worden ze met twee handen opgepakt.

Ziekten
Zolang een rat goed wordt verzorgd en goede voeding krijgt, zal zij niet snel ziek worden. Ouderdomsverschijnselen treden helaas wel veelvuldig op bij ratten. Let daarom goed op het uiterlijk en gedrag van uw rat. Mocht u toch twijfelen aan de gezondheid van de rat, ga dan meteen naar uw dierenarts.

Voor meer informatie over de tamme rat kunt u verschillende boeken raadplegen. De bibliotheek staat er vol mee, maar ook wij verkopen verschillende boeken.

Wist u dat …

 • … ratten de schoonste huisdieren zijn, doordat ze zich heel vaak wassen?
 • … ratten en muizen familie van elkaar zijn? Qua bouw, gedrag en voortplanting lijken ze op elkaar, alleen het formaat en hun karakter is verschillend.
 • … ratten heel intelligent, nieuwsgierig en vriendelijk zijn?
 • … ratten ook geschikt zijn voor kleine kinderen? Maar natuurlijk wel onder toezicht.
 • … ratten in principe nooit bijten? Alleen als ze heel angstig zijn of pijn worden gedaan.
 • … ratten hun staart als vijfde hand gebruiken?
 • … ratten het leuk vinden om te zwemmen in lauw water zonder zeep? Doe dit wel aan het begin van een dag en zorg ervoor dat ze niet in de tocht of wind moeten opdrogen.
 • … ratten heel graag op uw schouder zitten en soms zelfs mee naar buiten worden genomen?
 • … ademhalingsproblemen, tumoren en ouderdom de belangrijkste doodsoorzaken bij ratten zijn?
 • … de husky rat steeds witter wordt naarmate het diertje ouder wordt?
 • … ratten rode traanvloeistof hebben? Hierdoor lijkt het soms alsof ze een bloedneus hebben.

Wetenswaardigheden
Gewicht:                               190-700 gram
Geslachtsrijp:                       8-12 weken
Draagtijd:                              22 dagen
Aantal jongen:                      6-12 per worp
Zoogtijd:                                6 weken
Gem. leeftijd:                        2-3 jaar

Checklist

 • Gewicht:                    goed doorvoed en niet te dik
 • Leeftijd:                     minimaal 6 weken
 • Vacht:                        glanzend en zonder plekken
 • Ogen:                        glanzend, helder en schoon
 • Oren:                         geen kale plekken of korstjes
 • Neus:                         schoon en droog
 • Tanden:                    niet te lang of verkeerde stand
 • Poten:                       nagels compleet en niet te lang
 • Achterwerk:             droog en schoon
 • Ademhaling:            niet piepend of reutelend
 • Ontlasting:               harde en droge keutels