<div style="position:relative;padding-bottom:30%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<div style="position:relative;padding-bottom:100%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Hamster

De Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd), Russische dwerghamster en de Chinese dwerghamster leven alleen, behalve tijdens de paartijd en als zogende moeder. De andere hamsters, zoals de Campbelli en Roborovski dwerghamster, leven in de natuur met elkaar, maar in ‘kleine’ kooien gedragen zij zich vaak agressief tegenover elkaar.

Huisvesting
Een hamster moet altijd binnenshuis worden gehouden in een goed afgesloten kooi van minimaal 70*40*40 cm. Richt de kooi in met etages, trappetjes, een molen, een huisje, een wilgentak, een WC rol en nestmateriaal om de hamster bezig te houden. Hamsterscaping is ook geweldig! Het zijn namelijk actieve dieren die in de natuur kilometers lopen om voedsel te zoeken.

Voeding
Het voer kunt u het beste in een klein stenen bakje gegeven. Als er nog voer in het bakje zit of er ligt veel voer in het nest, dan moet de hamster minder voer krijgen. Bij te veel voeren zal de hamster alleen de lekkere zaden eten, waardoor het te eenzijdig eet. Het geven van geëxtrudeerde brokjes helpt dit voorkomen.

Specifiek hamstervoer is een gevarieerde en complete voeding afgestemd op de behoefte van uw hamster. Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol.

Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten. Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken. Daarom moeten resten na een half uur uit de kooi worden verwijderd. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit.

De tanden van een hamster groeien haar hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters. Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht.

Verzorging
Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk. Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacteriën. Als bodembedekking kunt u het beste een dikke laag papierbedding, katoenbedding of maïskernkorrel gebruiken, zodat de hamster kan graven in een stofvrije bodembedekking.

Hamsters maken altijd een nestje. Behalve als slaapplaats gebruikt een hamster het nest ook als ‘voorraadkamer’. Voor het maken van een nest heeft de hamster nestmateriaal nodig. Gebruik geen synthetisch nestmateriaal of kranten, maar bijvoorbeeld natuurlijke katoen of papier.

Tam maken
De eerste dag heeft de hamster nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en de omgeving. Rust is dan ook heel belangrijk. Een washand met uw geur er aan versnelt het wennen. De volgende dag kunt u beginnen met het tam maken. Door de hamster iets lekkers uit de hand te geven, went het aan uw handen en geur.

Een hamster mag nooit van boven af worden gepakt. In de natuur doen de vijanden dat. Een logisch gevolg is dat de hamster gaat piepen, op zijn rug gaat liggen of zelfs gaat bijten. Door verkeerde omgang (vb. veel wakker maken, verkeerd pakken, achter aanjagen, bang maken en pijn doen) blijft de hamster schuw. Leer het dier daarom om op uw platte hand te komen en beloon het vervolgens met een kleine lekkernij. Laat het dier nooit zonder toezicht op de tafel, bank e.d. lopen, want de hamster kan zich zo laten vallen doordat zij geen diepte kan inschatten.

Ziekten
Goede huisvesting, voeding en verzorging houdt de hamster over het algemeen gezond. Controleer echter regelmatig de gezondheid van uw hamster aan de hand van de checklist. Mocht de hamster zich toch anders gaan gedragen, raadpleeg dan tijdig uw dierenarts.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de verschillende boeken over de dwerghamster en goudhamster die te verkrijgen zijn bij de bibliotheek en bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo.

Wist u dat …

 • … hamsters hamsteren om hun voer mee naar het nest te nemen? Behalve het aanleggen van een voorraad, kan de hamster in het nest ongestoord eten.
 • … een hamster recht op de achterpoten staat en de tanden laat zien om groter en sterker te lijken en zo de vijand probeert te verjagen?
 • … hamsters het niet fijn vinden om wakker gemaakt te worden?
 • … een hamster op een vast tijdstip wakker wordt als het dagelijks op dat moment iets lekkers krijgt of uit de kooi mag?
 • … een hamster een echt nachtdier is? Overdag slapen ze en tegen de schemer worden ze wakker.
 • … hamsters goed kunnen klimmen? En dus ook kunnen ontsnappen?
 • … hamsters bijna alles kapot kunnen knagen? Accessoires van hout en ijzer zijn veiliger dan plastic.
 • … hamsters heel snel rennen? Denk hieraan als de hamster los loopt.
 • … een hamster geen knuffeldier is? Een konijn, rat en cavia vinden het over het algemeen wel leuk om geaaid te worden.

Wetenswaardigheden
Gewicht:                   dwerghamster: 20-40 gram en Syrische hamster: 95-130 gram
Geslachtsrijp:           8-12 weken
Draagtijd:                 20 dagen
Aantal jongen:         dwerghamster: 2-6 jongen en Syrische hamster: 7-10 jongen
Zoogtijd:                   28 dagen
Gem. leeftijd:           1,5 -2,5 jaar

Checklist

 • Gewicht:          goed doorvoed en niet te dik
 • Leeftijd:           minimaal 4 weken
 • Vacht:              glanzend en zonder wonden
 • Ogen:              glanzend, helder en schoon
 • Oren:               geen kale plekken of korstjes
 • Neus:               schoon en droog
 • Tanden:           niet te lang en goede stand
 • Poten:              nagels compleet en niet te lang
 • Achterwerk:    droog en schoon
 • Ademhaling:   niet piepend of reutelend
 • Ontlasting:      harde en droge keutels
 • Geslacht:         man of vrouw