<div style="position:relative;padding-bottom:30%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<div style="position:relative;padding-bottom:100%;height:0;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><iframe src="https://s3.eu-west-3.amazonaws.com/omnivr.nl/tours/dierenwinkel/brokkenenzo/index.htm?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->media-index=13"<!-- [et_pb_line_break_holder] -->style="position:absolute;margin-left: auto;margin-right: auto;top:0;left: 0;right: 0;width:100%;height:100%;"frameborder="0" allowfullscreen><!-- [et_pb_line_break_holder] --></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Gerbil

De Mongoolse gerbil wordt ook woestijnrat genoemd. Zij leven graag in groepen van hetzelfde geslacht. Gerbils wisselen slaap en activiteit regelmatig af en zijn daardoor zowel overdag, tijdens de schemering als ’s nachts actief. Het zijn geen echte knuffeldieren, maar hun actieve gedrag biedt een interessant schouwspel.

Huisvesting
Gerbils worden altijd binnenshuis gehouden in een goed afgesloten kooi van minimaal 60*30*30 cm. Een aquarium of terrarium is het meest ideaal, omdat gerbils enorme knagers en gravers zijn. Richt de kooi in met etages, trappetjes, een metalen molen, een houten huisje, een wilgentak, een WC rol en hooi om de gerbils bezig te houden. Het zijn namelijk actieve dieren die in de natuur kilometers lopen en graven. Een dikke laag bodembedekking zorgt er voor dat gerbils enorme gangenstelsels kunnen graven. Hooi is ideaal knaagmateriaal en geeft de gangenstelsels stevigheid. Boven de grond hebben zij graag verschillende schuilplaatsen.

Voeding
Het voer kunt u het beste in een klein stenen bakje gegeven. Als er nog voer in het bakje zit of er ligt veel voer in het nest, dan moet de gerbil minder voer krijgen. Bij te veel voeren zal de gerbil alleen de lekkere zaden eten, waardoor het te eenzijdig eet. Het geven van geëxtrudeerde brokjes helpt dit voorkomen.

Van nature eten gerbils plantaardig voedsel aangevuld met wat insecten. Specifiek gerbilvoer is een gevarieerde en complete voeding afgestemd op de behoefte van uw gerbil. Ongeveer 10-15 gram per dag is voldoende. Daarnaast mag de gerbil een klein beetje groente of fruit. Niet te veel, want vochtrijk voedsel zijn zij van nature niet gewend. Na een half uurtje de resten uit de kooi verwijderen. Meelwormen, gedroogde krekels of een kattenbrokje is een verantwoorde aanvulling. U mag een gerbil nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit.

De tanden van een gerbil groeien haar hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de gerbil veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, hooi, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor gerbils.

Verzorging
Gerbils horen dagelijks vers voer en water te krijgen. Als woestijndiertje drinkt een gerbil zeer weinig. Hierdoor heeft het weinig urine en droge keutels. Eénmaal per twee weken het verblijf schoonmaken is doorgaans voldoende. Als bodembedekking kunt u het beste een dikke laag papierbedding, katoenbedding, beukensnippers of maïskernkorrel gebruiken, zodat de gerbil kan graven in een stofvrije bodembedekking.

Gerbils gebruiken chinchillazand om hun vacht in goede conditie te houden. Mochten de gerbils hun badje als toilet gebruiken, dan is het verstandig om het badje slechts gedurende een half uur aan te bieden.

Tam maken
De eerste dag hebben de gerbils nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en de omgeving. Rust is dan ook heel belangrijk. Een washand met uw geur er aan versnelt het wennen. De volgende dag kunt u beginnen met het tam maken. Door de gerbil iets lekkers uit de hand te geven, went het aan uw handen en geur.

Probeer de gerbil nooit van bovenaf te benaderen. Van nature schrikken zij hier van. Het beste is om de gerbil op uw hand te laten klimmen of met een scheppende beweging met twee handen op te pakken. Pak een gerbil nooit aan zijn staart op. De huid laat namelijk makkelijk los van de staart. Dit groeit niet terug en de staart zal afsterven.

De gerbil is echt een groepsdier. Echter de onderlinge band is zo sterk dat het lastig is om nieuwe gerbils in een groep te introduceren. Gerbils kunnen echt vechten totdat de dood erop volgt. Het is daarom verstandig om minstens twee jongen dieren van het zelfde geslacht uit hetzelfde nest aan te schaffen.

Ziekten
Goede huisvesting, voeding en verzorging houdt de gerbil over het algemeen gezond. Controleer echter regelmatig de gezondheid van uw gerbil aan de hand van de checklist. Mocht de gerbil zich toch anders gaan gedragen, raadpleeg dan tijdig uw dierenarts.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de verschillende boeken over de gerbil die te verkrijgen zijn bij de bibliotheek en bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo.

Wist u dat …

  • … een gerbil nooit aan de staart mag worden opgepakt, omdat de staart van een gerbil makkelijk kan loslaten.
  • … gerbils door het nemen van een zandbad hun vacht in conditie houden?
  • … gerbils bijzonder vriendelijk, maar geen knuffeldieren zijn?
  • … gerbils bijna alles kapot kunnen knagen? Accessoires van hout en ijzer zijn veiliger dan plastic.
  • … gerbils op mini kangoeroes lijken door hun grote achterpoten waar zij goed mee kunnen springen en stampen.
  • … de Latijnse naam van een gerbil Meriones Unguiculatus is? Dat betekent ‘de krijger met de klauwen’.
  • … gerbils waarschuwen elkaar voor gevaar door te stampen met hun achterpoten.
  • … gerbils heel snel rennen? Denk hieraan als de gerbil los loopt.

Wetenswaardigheden
Gewicht:                   90-110 gram
Geslachtsrijp:           9-12 weken
Draagtijd:                 24 dagen
Aantal jongen:         2-7 jongen
Zoogtijd:                   5-6 weken
Gem. leeftijd:           3-5 jaar

Checklist

  • Gewicht:          goed doorvoed en niet te dik
  • Leeftijd:           minimaal 6 weken
  • Vacht:              glanzend en zonder wonden
  • Ogen:              glanzend, helder en schoon
  • Oren:               geen kale plekken of korstjes
  • Neus:               schoon en droog
  • Tanden:           niet te lang en goede stand
  • Poten:              nagels compleet en niet te lang
  • Achterwerk:    droog en schoon
  • Ademhaling:   niet piepend of reutelend
  • Ontlasting:      harde en droge keutels
  • Geslacht:         man of vrouw